DAG 1: BRUSSEL - SOFIA - SOFIA

Een ochtendvlucht brengt jullie naar Sofia in BULGARIJE, waar de auto’s staan te wachten.
Vandaag staat er een “lus” op het programma. Deze route gaat naar het bergachtige Nationale Park van Rila, ten zuiden van Sofia, met zijn weelderige natuur en hoogste berg van Bulgarije (Musala of Berg van God)

 

 

 

De avond en nacht brengen jullie door in Sofia, hoofdstad van één van
de nieuwe landen van de Europese Unie Bulgarije. De stad heeft een rijk verleden en staat dan ook vol met monumentale bezienswaardigheden.
Het uitgaansleven bruist en is er eveneens goedkoop.

 

 

 

DAG 2: SOFIA - PRISTINA

Vandaag rijden we door Noord-Macedonië naar KOSOVO met als eindbestemming Pristinawaar we overnachten. Ooit werd deze stad beschouwd als een deel van Servië. Maar sinds ze zelf haar onafhankelijkheid heeft uitgeroepen is ze sinds 2008 Europa’s jongste metropool.

Pristina vormt een wonderlijke mix van traditie en moderniteit, van oost en west.
Het maakt de indruk van een moderne stad door de nieuwe buitenwijken en de vele hoogbouw activiteiten in het centrum maar het heeft echt nog stukken sfeervolle oriëntaalse binnenstad met Ottomaanse moskeeën en herenhuizen, hamams en markten.
Na 2000, in de periode dat de stad overspoeld werd door kosmopolitische expats van internationale organisaties, zijn er veel goede trendy restaurants, clubs, cafés en koffiehuizen met hun terrassen en binnentuinen ontstaan.

 

Morgen rijden we terug richting Zuid-Kosovo, naar PrizrenHet is de mooiste en meest “oriëntaalse” stad van Kosovo en was vroeger al populair bij toeristen die het toenmalige Joegoslavië bezochten. Prizren ligt prachtig tussen de bergen, heeft nog een zeer authentiek Ottomaans centrum met een stenen brug, tientallen moskeeën, hamams en elegante traditionele 18e en 19e eeuw herenhuizen.

Er is in het oude centrum amper hoogbouw en het hooggelegen fort biedt een prachtig zicht op lage huizen met rode daken en de terrassen van restaurants en bars langs de rivier.

DAG 3: PRISTINA - SKOPJE

Op het programma staan een heel knappe route langs het zuidelijke bergachtige gedeelte van Kosovo om zo Skopje te bereiken, de hoofdstad van NOORD-MACEDONIE

 

De bezienswaardigheden in Skopje zijn afwisselend, het is een droom voor fotografen en bovendien is het erg goedkoop en heeft het een gezellig centrum vol restaurants en kroegjes.

 

DAG 4: SKOPJE - TIRANA

Van Skopje rijden we naar Tirana in ALBANIE.
Een stad, zo hip als Berlijn. Ruïnes en verhalen, zo boeiend als die van Rome. Cafeetjes en barretjes, zo gezellig als Amsterdam. En prijzen, nog voordeliger dan Krakau, Tirana is de jackpot.

Tirana is de hoofdstad van Albanië, en neemt die rol met verve aan. Albanië is een land in ontwikkeling. Tirana loopt hierin ver voorop, en laat zien wat er voor Albanië in petto ligt. Een rijke mix van cultuur en smaakvolle modernisering zorgen voor een aangename sfeer.

Maar vóór we in Tirana aankomen, laten we onze paardenkrachten los op de mooie wegen van Noord-Macedonië.

DAG 5: TIRANA - BUDVA

Alvorens we vandaag aankomen aan de “badsteden” Budva en Tivat in MONTENEGRO krijgen we nog de kans om onze stuurvaardigheden te testen op de grandioze wegen van Albanië en te genieten van de vergezichten op de grote meren. Wellicht zal een halte in Shkoder (Albanië) jullie eveneens kunnen bekoren.

Tenslotte arriveren we in Budva of Tivat (afhankelijk van in welke groep je meerijdt).

De plaats Budva is gelegen aan de Budva Rivièra langs de Adriatische Zee, in het noordwesten van Montenegro. Ondanks het feit dat stranden hier in overvloed aanwezig zijn mag ook de cultuur van deze plaats niet worden onderschat. De oude stad van Budva (Stari Grad) oogt niet alleen klein en charmant, daarnaast heerst er ook een zeer gezellige setting dankzij de talrijke boetiekjes, restaurantjes en terrasjes.

Een beetje verder ligt aan de Baai van Kotor, Porto Montenegro bij Tivat.

Naar Tivat wordt vaak verwezen als zijnde “het Monaco van Montenegro” dankzij het heerlijke klimaat en de luxueuze aanblik van de haven van Tivat en haar monsterjachten. Jullie verblijven in het mondaine Porto Montenegro.

Maar ook de prachtige oude haven Kotor, gelegen aan de gelijknamige baai, is een oude vestingstad waarvan de prachtige stadsmuren nog steeds te bezoeken zijn. Achter deze stadsmuren bevindt zich een prachtig mooi middeleeuws centrum met eveneens heel wat Venetiaanse gebouwen uit de tijd dat de Venetianen hier de scepter zwaaiden.

DAG 6: BUDVA - DUBROVNIK

De laatste rit van de Tour Amical 2023 brengt ons naar eindbestemming Dubrovnik in KROATIE

Dubrovnik was, is en blijft een aantrekkelijke plaats in Kroatië.
Dubrovnik staat ook wel bekend als ‘de Parel van de Adriatische Zee’ en de complete oude stad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Wanneer je door de poorten van het oude centrum loopt, is het haast alsof je een filmset betreedt.

DAG 7: DUBROVNIK - BRUSSEL

Omdat jullie met een avondvlucht terug naar België vliegen, hebben jullie nog veel tijd om rustig de geneugten van Dubrovnik te ervaren.

Van een langgerekt ontbijt, een bezoek aan de oude stad, een boottochtje, luilekkeren aan het strand of zwembad. Of shoppen voor het thuisfront. De mogelijkheden zijn legio.

Wij hopen dat jullie met veel mooie herinneringen naar het thuisfront terugvliegen.