PROGRAMMA

Onder voorbehoud van eventuele wijzigingen

NACHT 1: FERRY IJMUIDEN (NL) - NEWCASTLE (UK)

De teams rijden met hun eigen wagen naar IJmuiden. Informatie over voorafgaande bestickering en overhandigen van goodiebags worden tijdig meegedeeld.

Om 17:30h varen we af met een ferry van DFDS vanuit IJmuiden naar Newcastle in het noorden van Engeland.
Jullie overnachten per 2 in een buitenhut met zeezicht. Deze hut is eigenlijk voorzien voor 4 personen, zo krijgen jullie méér ruimte.

De schepen op deze route, de King Seaways en de Princess Seaways, worden cruiseferry's genoemd omdat ze een enorm scala aan faciliteiten en entertainment opties bieden die ervoor zorgen dat u een plezierige overtocht heeft. Meer info over deze schepen kan je vinden via deze link.

 
DFDS werd in 2022 voor de 12de maal op rij uitgeroepen tot 's werelds beste veerbootmaatschappij en Europa's toonaangevende veerbootmaatschappij.
 

DAG 1: NEWCASTLE - TURNBERRY

Na een stevig “English Breakfast” meren we om 9:30h local time aan in Newcastle.

Dan vatten we onze eerste rit aan, richting Schotland.
Wij doorkruisen dit Noordengels smaldeel van oost naar west langs Hadrian’s Wall, de muur die de noordelijke grenzen van toenmalige Romeinse rijk moest beschermen tegen de “wilden uit het Noorden” (het huidige Schotland).

Onderweg getuigen overblijfselen van de muur en kleine dorpjes, van de Romeinse overheersing.

 

In het beruchte Gretna Green steken we de Schotse grens over.
We komen nog enkele charmante plaatsen tegen alvorens we het Galloway Forest Park bereiken. Dit natuurgebied is één van de meest verlaten en wilde Schotse landschappen dus kan er rustig gecruised worden door het adembenemend mooie landschap.
Wanneer we de zuidwest kust van Schotland bereiken, rest er ons nog een korte rit langs de kust waarna we onze eerste bestemming bereiken.

Overnachting: Turnberry Golf Hotel *****


DAG 2: TURNBERRY - GLASGOW

Vandaag rijden we een relatief korte rit naar Glasgow zodat er tijd is voor het bezoeken van deze boeiende stad. Waar zich ooit scheepswerven bevonden, verrijst vandaag hypermoderne, prestigieuze architectuur in de ooit zo rijke Merchant City.
Ondertussen zorgt de aanwezigheid van 4 wereldberoemde universiteiten voor een bruisend nachtleven en een gevarieerde muziekscene. En in de historische stadskern zijn er talrijke voortreffelijke restaurants én een verkeersvrije, aangename winkelstraat. En ook voor de cultuur liefhebber is er een aanzienlijk aanbod van interessante musea.

 

 

De route naar Glasgow loopt eerst door heerlijke glooiende landschappen doorspekt met historische ruïnes, statige “estates”, ontzagwekkende kastelen en postkaart-dorpjes.

Dan tovert de omgeving zich om in een dramatischer setting met steile rivierkloven en dichte bossen. Dankzij de aanwezigheid van watervallen die voor de nodige gratis energie konden zorgen, werd in 1786 een grote katoenfabriek gebouwd, annex een heel dorp voor de arbeiders in New Lanark. Deze site is niet meer actief maar is volledig gerestaureerd en biedt een fijn staal van Industrieel patrimonium.

Overnachting: Virgin Glasgow *****


DAG 3: GLASGOW - INVERNESS

Op het menu van deze rijdag staan de machtige Highlands met spectaculaire routes door woest natuurschoon. Terwijl we rijden langs de boorden van “Lochs” en door diepe kloven, worden we doordrongen van een mysterieuze sfeer. De turbulente geschiedenis van deze regio heeft enkele van de mooiste en romantische kastelen ter wereld achtergelaten.

We rijden over een bergpas die “Rest and be Thankful” heet: en dat mogen jullie letterlijk nemen want met al die omringende schoonheid is het goed om even stil te staan en dankbaar te zijn.

De Schotse gastvrijheid kan je ondervinden in de charmante dorpjes en stadjes die we doorrijden zoals Inverary waar je in het haventje verse oesters en kippers kan degusteren. In de oergezellige “pubs” worden overheerlijke lokale specialiteiten aangeboden.

Bij Loch Ness rijden we voorbij het iconische Urquhart Castle, stille maar onverwoestbare getuige van een stevige clan-geschiedenis.
We bereiken tenslotte het compacte Inverness, idyllisch gelegen aan de Ness rivier. We worden bekoord door tal van goed bewaarde overblijfselen uit het romantische Victoriaanse tijdperk. Zo is het heerlijk kuieren door de “Victorian Market”, allemaal of stapafstand van ons hotel, gelegen aan het water.

Overnachting: AC Marriott Inverness ****


DAG 4: INVERNESS - GLENEAGLES

De liefhebbers van Whisky worden verwend vandaag. We rijden door de Speyside, één van de wereldbefaamde streken waar gekende distilleerderijen als Macallan, Aberlour, Glenfiddich, Balvenie, Craigellachie,… “proudly present” hun artisanale verwerking van het gouden vocht. Plan zeker een bezoek.

Maar ook de fans van gezellige plaatsen krijgen vandaag waar voor hun geld. We rijden door Elgin, één van de meest pittoreske stadjes van Schotland. En ook in Dufftown is het aangenaam vertoeven.

 

 

En het ontbreekt ook niet aan adembenemend natuurschoon wanneer we door de Cairngorms rijden richting de Royal Deeside waar niet enkel Balmoral, het Koninklijk buitenverblijf, ons zal kunnen bekoren.

In Gleneagles, één van de beste hotels ter wereld, zullen we de nacht doorbrengen en ons voelen als koningen en koninginnen.

Overnachting: Gleneagles *****


DAG 5: GLENEAGLES - ST. ANDREWS

Om naar St-Andrews te rijden maken we een omweg via alweer knappe wegen. We gaan richting het Victoriaanse Pitlochry met zijn zalmtrap en rijden voorbij “House of Bruar, het Walhalla voor kwaliteitsvolle Schotse producten en kledij. Ondertussen passeren we kastelen, paleistuinen, distilleerderijen en gezellige dorpjes met dito pubs.
Tenslotte rijden we via Dundee naar ons hotel in St-Andrews.
Dundee
is een dynamische stad met een bruisend cultureel leven. De oevers aan de rivier Tay, waar vroeger de drukke scheepswerven en jute fabrieken floreerden, zijn nu omgetoverd tot een plek met interessante musea en prestigieuze projecten. Maar ook het oude centrum met zijn aantrekkelijke City Square, shoppincentra en levendige gastronomische scene kunnen bekoren.

 

Tenslotte bereiken we het historische St-Andrews. Het is de bakermat van de eerste universiteit in Schotland en, na Oxford en Cambridge, de oudste universiteit van de Engelssprekende wereld. En op the Old Course, de bekendste golfbaan ter wereld, werden de belangrijkste regels van de moderne golfsport opgesteld. De stad heeft dus een rijke geschiedenis die je kan voelen in de historische stadskern, maar is door de aanwezigheid van studenten en golfliefhebbers, een bedrijvige plek waar het zalig vertoeven is.

We verblijven op een van 10 golflinks.

Overnachting: Fairmont *****


DAG 6: ST. ANDREWS - EDINBURGH

We vangen onze dagtrip aan met een mooie route langs de kust van Fife. We rijden door leuke dorpjes en haventjes met onmogelijke namen als Anstruther en Pittenweem.
Ook het charmante Culross is een bezoekje waard.
Alvorens we naar de hoofdstad gaan, richten we ons naar Stirling, een stad die vanwege haar strategische ligging gedurende honderden jaren het strijdtoneel was van clanoorlogen. De oude binnenstad, geplaveid met “kinderkopjes”, kronkelt zich naar het hoogste punt: het imposante Stirling Castle. Maar ook de nieuwe stad heeft vele troeven waar ieder wel zijn gading kan vinden.

 

 

Tenslotte bereiken we Edinburgh. Opvallend zijn de homogene architectuur en de adembenemende panorama’s. Buiten zijn hooggelegen castle is ook ons hotel, de Balmoral, één van de talrijke historische “landmarks”. Het ligt op de grens van de oude en de nieuwe stad. Heel gekend is de Royal Mile die dwars door de stad loopt; van het kasteel naar de koninklijke residentie Holyrood Palace. Er is een groot cultureel aanbod, maar ook de liefhebber van winkelen zal in Princes Street zijn/haar hart kunnen ophalen. Best of Both Worlds.

Overnachting: Balmoral *****

 


DAG 7: EDINBURGH - NEWCASTLE

Vandaag rijden we door de lieflijke, zacht glooiende, groene Borders. Nochtans kende de grensstreek eeuwenlang een rijk maar heel woelig verleden. Daar getuigen de talrijke historische kastelen, burchten, abdijen en verwijzingen naar slagvelden van.

Gelukkig kunnen we nu rustig genieten van de charmes van vredige, aantrekkelijke dorpjes en stadjes als Peebles, Melrose, Kelso en Jedburgh.
Het elegante landschap van de Tweed Valley en de Borders staat in schril contrast met de woeste Highlands maar zijn beiden even mooi.

Om 17h varen we af vanuit Newcastle, richting IJmuiden.
Per 2 personen slapen jullie in een buitenhut met zeezicht, die eigenlijk voorzien is voor 4 personen en dus meer ruimte biedt.


DAG 8: NEWCASTLE – IJMUIDEN – HOME

We meren aan in IJmuiden om 9.30h waarna iedereen zijn weg vervolgt naar huis.
Hier stopt definitief onze TOUR Scotland 2023.


Met dank aan VisitScotland, het Nationale Bureau voor Toerisme van Schotland, dat ons vele foto’s op deze site ter beschikking heeft gesteld.
Het programma en de route zijn met passie en voorkennis, origineel samengesteld door Ann Van Schependom en zijn dus niet gebaseerd op de site.
Maar wij kunnen jullie ten stelligste aanraden om
www.visitscotland.com/nl-nl te bezoeken indien jullie je reeds wensen in te leven en/of de Tour Scotland 2023 voor te bereiden.
Uiteraard krijgen jullie een uitgebreid roadbook met heel veel informatie en tips.